Festival sunca i svjetlosti

Kao i svake godine do sada, pa tako i ove na prvi dan ljeta, odnosno 21.06. održan je edukativno inovativni projekt pod nazivom Festival sunca i svjetlosti.

Sam projekt se održava u organizaciji Turističke zajednice grada Nina koja uz mnogobrojne aktivnosti i događaje omogućava i posjetiocima lakši pronalazak smještaja.

Zapravo jedan od možda najidealnijih smještaja u tome dijelu je Queen Beach Resort koji se nalazi u samoj blizini gradu. Prekrasno mjesto za odmor s kojega možete obići sve bitne lokacije Ninskog područja, a pritom uživati u vrhunskom smještaju i odmoru.

Tradicija festivala

Naime ovaj festival se održava već dugi niz godina. Prvi festival sunca i svjetlosti je održan 2009. godine u crkvi sv. Krža, te se tu održava i danas.

Tako je ove godine održan 11. festival sunca i svjetlost.

Naime za crkvu Sv. Križa kažu da je još i najmanja katedrala na svijetu. Zapravo privi joj je to ime dao Thomas Jackson.

Zapravo s jedne druge strane mnogobrojni ljudi tu crkvu uspoređuju sa Stonehengeom.

Ova manifestacija je jedinstvena baš kao i što je ova crkva nazvana najmanjom katedralom. A ne smijemo zaboraviti da crkva sv. Križa ima veliko astronomsko i arhitektonski značaj.

Sami izgled građevine s kružnim tlocrtom i s kupolom koja ima neke osobite karakteristike. Jedan od zanimljivosti je da crkva sa svake strane ima ovalni otvor.

Zapravo sama crkva je građena na takvoj poziciji ali i s takvim specifičnim oblikom iz jednog jedinstvenog razloga. Sama crkva sv. Križa je u svoje vrijeme služila kao sunčani sat.

Upravo je zato ovo izuzetno zanimljiv doživljaj djeci ali i odraslima koji mogu promatrati igru svjetlosti i sjene. Zapravo ovo je jedan jedinstveni festival koji svake godine ima sve više i više posjetitelja koji uživaju u svemu što ono pruža.

Također, tu su pripremljene i brojne radionice, zanimljiva predavanja koja mogu biti poučna za sve posjetitelje. Ali ne smijemo zaboraviti da se ovdje prvenstveno dolazite zabaviti i naučiti ponešto novo.

Festival sunca i svjetlosti – Program

Sami pozdrav ljetu ili festival sunca i svjetlosti održava se 11. lipnja, za samog ljetnog solsticija kada je dan najduži.

Zanimljivo je kako je sami festival je ispunjen brojnim programom te se za svakoga može pronaći nešto zanimljivo.

S jedne strane su tu brojne radionice za djecu koja ih obožavaju ali i odrasle. Također ovdje se mogu pronaći i razne izložbe fotografija.

A za sve one koji su željni naučiti nešto novo tu možete pronaći i brojna znanstvena i stručna predavanja.

Također ono što je možda svima najzanimljivije je promatranje sunčeve svjetlost, te teleskopski pogleda na Mjesec i zvijezde. Posebno djeci koja uživaju u pogledu.

S obzirom na to da se na isti dan obilježava i Svjetski dan glazbe večer je rezervirana za glazbu. Naime večer donosi zanimljivi glazbeni program u kojem mogu uživati svi,

S obzirom na sve navedeno, ovaj festival je idealan spoje svega navedenog. Naime slavi se prvi dan ljeta kada je dan najduži ali i Svjetski dan glazbe.

Sve u svemu, festival je odličan odabir za sve koji žele saznati nešto novo, provesti zanimljivi dan sa svojom obitelji a navečer uživati u dobroj glazbi i društvu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Vrati se na početak