Izložbe u Zadru

U slučaju da provodite svoje ljeto u blizini ovog grada, ove izložbe u Zadru će upotpuniti vaš odmor. Uz mnoštvo poznatih hrvatskih kipara i slikara pronaći će se i izložbe svjetski poznatih umjetnika. Osim umjetničkih izložbi, možete vidjeti i one arheološke koje su postavljene uz pomoć naših arheologa i restauratora, Koje su zaštićene folije za prozore.

Ako ste se smjestili u Queen Beach Resort apartmanima, ovakvi događaji će vam biti nadomak ruke. Da dođete na ove destinacije, trebat će vam samo desetak minuta vožnje ili nešto više u slučaju da idete autobusom. Iz tog razloga, nemojte propustiti priliku za susret uživo s vrijednim i poznatim djelima čuvenih umjetnika.

Umjetničke izložbe

Kroz cijelu sezonu možete pogledati nevjerojatnu izložbu jednog od najvećih predstavnika nadrealizma, čuvenog Salvadora Dalia. Na izložbi se nalazi oko 200 najpoznatijih grafičkih listova, tapiserija, skulptura te ostalih predmeta. Pa čak se može vidjeti i poznata Dalijeva sofa. Ova izložba će vam dati pravu sliku svijeta ovog umjetnika. Djela su izbor iz njegovih opusa iz Božanstvene Komedije i Biblia Sacra, zatim Konji i kompletne mape Trostrani klobuk i Edades de la vida.

Nikako nemojte zaboraviti i na Muzej antičkog stakla gdje možete vidjeti skulpture hrvatskog kipara Petra Hranuellija. Njegova djela su uglavnom materijalom vezana za Brač te najčešće prikazuju ljudske figure. Osim Petra Hranuellija, bit će izloženi i radovi jednog češkog umjetnika.

Petr Stacho je umjetnik koji se proslavio još početkom 90-ih svojim nevjerojatnim skulpturama od stakla. Sve ove izložbe će biti otvorene kroz cijelu sezonu, tako da u koje god vrijeme dođete, sigurno ih nećete propustiti.

Arheološke Izložbe u Zadru

Izložbe u Zadru nisu samo za ljubitelje umjetnosti, već i za ljubitelje povijesti. Ne propustite priliku pogledati zbirku ratnog i lovnog oružja te pribora od istarskog kolekcionara. Također ćete čuti i priče o Napoleonu te Osmanskom, Habsburškom i Mletačkom vremenu.

Na izložbi će se nalaziti više od 250 izložaka iz 15. pa sve do 19. stoljeća. Osim toga, u blizini se nalazi izložba arheoloških ostataka od brodoloma iz 17. stoljeća u crkvi sv. Nikole. Međutim, ta izložba neće biti otvorena tijekom cijele sezone, pa savjetujemo da se požurite.

Isto tako u crkvi sv. Donata možete vidjeti još jednu zanimljivu arheološku izložbu. Riječ je o dvije prapovijesne riznice Portugala, odnosno arheološka nalazišta Côa i Lagar Velho. Tamo je prije dvadeset godina pronađen kostur dječaka star 29.000 godina koji je ujedno postao i nacionalni simbol.

Nikako nemojte zaobići priliku da vidite ovakve arheološke ostatke uživo. Ovo je nezaboravan uvid u našu povijest i evoluciju te isto vrijeme i edukativan izlet. Ako ste se već odlučili posjetiti Zadar, nemojte zaboraviti na Zadarske bedeme. Iskoristite priliku da ih posjetite uz stručnog turističkog vodiča koji vam može potanko objasniti povijest ove građevine.

Njena svrha je prije svega bila obrambeni mehanizam, što je i očito. O važnosti ovih bedema govori to što se nalazi na popisu UNESCO-ve svjetske baštine. Jedna od ovakvih građevina je i Tvrđa, no ona se nalazi malo dalje, u Šibensko- Kninskoj županiji. Osim ovih događanja, u okolici postoji još mnoštvo. Cijela Dalmacija je preko sezone puna života. Stoga gdje god da krenete, pronaći ćete zanimljive manifestacije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Vrati se na početak