Jeste li znali? – Nin čuva jedan od 30 srebrnjaka koje je Juda dobio za izdaju Isusa!

Nin, najstariji kraljevski grad, danas čuva jedan od 30 srebrnjaka koje je Juda dobio zbog izdaje Isusa Krista. Jedan od tih izdajničkih novčića se danas čuva u riznici župne crkve sv. Asela.

Taj novčić je dio relikvijara Judinog srebrnjaka iz 15. stoljeća, s kovanim bridovima u obliku šesterostrane prizme. Zatvoren je staklenim stijenkama i stoji na dršci u obliku elegantne ruke.

Prekrasni grad Nin nije samo turističko središte i omiljena destinacija romantičnim dušama. Ovaj grad također skriva bogatu povijest vezanu uz kršćansku religiju.

30 srebrnjaka

Matej 26. Poglavlje

(citat iz biblije)
…Tada jedan od Dvanaestorice imenom Juda Iškariotski, ode glavarima svećeničkim te im reče: “Što ćete mi dati, pa da vam ga izdam?” Oni mu polože trideset srebrnika. Otad je tražio prigodu da ga izda.

I izdao ga je, poljupcem u Getsemanskom vrtu, gdje je Isus molio s apostolima. Uhvatili su ga, odveli pred Pilata, osudili, okrutno mučili i na koncu razapeli. Shvativši što je napravio, Juda se pokajao i odluči vratiti 30 srebrnjaka visokim svećenicima i starješinama. Ali oni ga odbiju. “Što se to nas tiče? To je tvoja stvar!”, rekli su mu. Juda baci srebrnjake u hram, ode i objesi se…

Kako je jedan od 30 srebrnjaka dospio u Nin?

Ovaj Judin srebrnjak se prvi puta spominje u crkvenom inventaru iz 1412. godine, kako navodi crkveni povjesničar i zadarski župnik, Carlo Federico Bianchi. Profesor emeritus Nikola Jakšić pak upozorava da Bianchi nije uvijek pouzdan izvor, jer često nešto vidi ali nikada ne otkriva gdje je to vidio ili bilo kakve detalje vezane uz događaj.

Zasad postoje samo nagađanja kako je novčić zapravo došao u grad. U Europu je dospjelo 16 od 30 srebrnjaka a najviše ih je sakupljeno i obrađeno u 19. stoljeću. Slavni francuski arheolog, Fernand de Mely se bavio upravo ovom temom, no izgleda da nije znao za novčić u Ninu. Danas, osim našeg primjera u Ninu, očuvan je još samo jedan od Judinih 30 srebrnjaka u Rimu, u crkvi Sv. Križa Jeruzalemskog.

Bianchi tvrdi da se novčić nalazi u Ninu već preko 600 godina. No, da li ga je netko donio tamo, je li iskopan negdje u Ninu ili su ga donijeli hodočasnici, o tome se ništa ne zna. Takvih novčića možda još postoji na svijetu ali su izrazito rijetki.

Kovanica od 30 juda u hrvatskoj

Ninski srebrnjak ipak nije novac kojim je plaćena Judina izdaja?

Službeno sredstvo plaćanja u tadašnje vrijeme je bio rimski denar. Prema tome, nije bio aktivno sredstvo plaćanja u vrijeme Isusa. Tih 30 srebrnjaka je nastalo prije 2400 godina, te je srebrnjak svoju relikvijsku vrijednost mogao dobiti tek kasnije.

Kad bi Judu platili s tim srebrnjacima, to bi bilo kao da vi pokušate nešto danas platiti s novcem Marije Tereze. Usprkos tome, i dalje postoji veliki interes za ovu kovanicu, kako iz hrvatske tako i iz ostatka Europe.

Trenutno se profesorica Lucia Travaini, sa sveučilišta u Milanu, interesira za ovaj misteriozni povijesni novčić. Njezina pretpostavka je da bi srebrnjak mogao pripadati ninskoj crkvi Sv. Križa, koja je imala vjerojatno više relikvija Kristove muke.

Kulturno-Religijski izlet u Nin

Nin je odlično mjesto za sve koji žele učiti o povijesti, pogotovo religijskoj. Najmanja katedrala na svijetu ili Crkva Sv. Križa je samo jedna od posebnosti. Mnogo toga se nalazi i u muzeju, primjerice crkveni namještaj te ostatci iz ranosrednjovjekovnih crkava.

Kip Biskupa Grgura Ninskog je nezaobilazna atrakcija, te nitko ne može odoljeti dotaknuti njegov palac. Nin je jako malo grad ali ima iznenađujuće bogatu povijest te je nemoguće sve obići u jednom danu. Iz tog razloga, Queen Beach Resort stoji na usluzi!

Pružaju najbolji smještaj i vrhunsku ponudu, pogotovo za one koji putuju s obitelji i malom djecom. Apartmani Nin – Queen Beach Resort su ono što će vaš odmor ovdje učiniti potpunim.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Vrati se na početak