Karinsko more

Jedna od nezaobilaznih posebnosti zadarske županije je gotovo zatvoreni morski zaljev, Karinsko more. Taj morski zaljev, površine svega 5.7 kvadratnih kilometara, uskim kanalom je spojen s Novigradskim morem.

Na samo 40ak kilometara od Queen Beach Resort apartmana, ovo more je nezaobilazna atrakcija. Pored toga, obale Karinskog mora su bogate ljekovitim blatom zbog bočate vode. To je voda koja je nastala miješanjem slane morske vode i slatkih vodotokova te je kao rezultat nastalo spomenuto ljekovito blato. U Karinsko more se ulijevaju dvije rijeke, Karišnica i Bijela rijeka.

Prije svega ovo more ima dugu povijest još iz vremena antike a danas se na ovom području uspješno razvija turizam. Primjerice, Gornji Karin je mjesto na kojem se trenutačno nalazi veliko turističko naselje.

Karinsko more u doba antike

Područje Karinskog mora je bilo naseljeno još od doba antike. Na području današnjeg Karina nalazio se rimski grad pod nazivom Corinium. Kasnije, za vrijeme srednjeg vijeka, već je nastao grad Karin koji je imao važnu obrambenu ulogu u tom području. Geostrateški prostor ovog grada na području krševite bukovačke zaravni prije svega pruža izlaz na ovo znamenito Karinsko more.

Znameniti talijanski putopisac, Alberto Fortis je već u drugoj polovici 18. stoljeća opisivao Gradinu Miodrag, čiji se ostatci mogu danas vidjeti na tom području. Također se smatra da je na tom mjestu i utvrđen antički Corinium, tako da posjetom ostataka ove utvrde možete imati direktan uvid u daleku prošlost. Na istom području nalaze se još dvije antičke utvrde koje još uvijek prkose svim elementarnim nepogodama.

Isto tako, na temelju spomenutog opisa Alberta Fortisa, na ovom području se trebala nalaziti još jedna građevina. To je građevina amfiteatra gdje su se održavale krvave gladijatorske igre, omiljene u rimskom svijetu. No, veliki dio građevina je srušen u Osmanlijskim pohodima a nakon toga, propadanju je dao doprinos i zub vremena.

karinsko more zadar

Karinsko more i turizam

S obzirom na sve veći broj turista u Hrvatskoj, stanovnici Karina iskorištavaju očiti turistički potencijal ovog područja. Iz tog razloga možete pronaći raznolik turistički sadržaj tijekom sezone. Važno je istaknuti i prirodne ljepote Karina, poput čistog mora i prekrasnih plaža.

Na uzvisinama mogu se pronaći brojne rijeke i potoci koje su kao rezultat stvorile plodna polja koja pogoduju razvoju poljoprivrede. Posebna bočata voda koja je stvorila ljekovito blato na ovim plažama je također jedna u nizu atrakcija koja privlači značajan broj turista. Samo prošle godine je uloženo 1,8 milijuna kuna u turizam pa su u skladu s tim ove plaže u potpunosti opremljene. U sklopu plaža nalaze se i dječja igrališta, lunapark, prostori za presvlačenje te je sve također prilagođeno osobama s invaliditetom.

U isto vrijeme možete i iznajmiti plovilo te imati pristup bežičnom internetu na gotovo cijelom području. Mlađim generacijama će zasigurno biti zanimljivi tereni na kojima mogu igrati badminton, odbojku na pijesku pa čak i vaterpolo. Oni koji imaju oboljenja kostiju, bolove u kralježnici ili psorijazu će pak uživati u ljekovitim svojstvima vode i blata. U svakom slučaju vrijedi posjetiti ovo malo mjesto, koje uz bogatu kulturnu i povijesnu baštinu u isto vrijeme ulaže i u turizam.

Samostan Sv. Marije i Miodrag gradina

Za one koji su željni kulture, Samostan Sv. Marije Bezgrješne i Miodrag gradina su odlične destinacije. Samostan je bio u potpunosti srušen za vrijeme srpske agresije na Hrvatsku, 1993. godine te je njegova obnova bila jedna od najvećih i najskupljih zahvata obnove sakralnih objekata koji su nastradali u domovinskom ratu. Obnova je uspješno završena na radost svih mještana te je samostan ponovno postao turističko odredište.

Na zidu hodnika posjetitelji mogu vidjeti kameni križ od pletera koji datira još iz doba karinskih Lapčana i hrvatskih narodnih vladara. Samostan je u prošlosti služio i kao škola i knjižnica, koja postoji i danas. Miodrag gradina je u doba Rimljana služila kao obilježje za među između tri područja.

Kasnije je to područje naselilo pleme Miodrag, po čemu je ta građevina i dobila ime. Ovo pleme je u potpunosti izumrlo još u 17. stoljeću i od tad je gradina potpuno napuštena. Bez obzira na to, ona je trag bogate povijesti i mnogobrojnih povijesnih događaja u tom malom mjestu.

folije za prozore

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Vrati se na početak