Nacionalni park Krka

U slučaju da putujete s obitelji, Nacionalni park Krka je savršeno mjesto za edukativan i uzbudljiv odmor s brojnim aktivnostima za djecu. Razne radionice namjenjene predškolskom uzrastu i razredima osnovne škole će animirati i educirati najmlađe te im pružiti nezaboravan odmor.

Na zabavan način će učiti o važnosti zaštite okoliša te biljnom i životinjskom svijetu oko njih.

Nacionalni park Krka

Smješten je na području Šibensko – Kninske županije, oko 80 kilometara niz obalu od luksuznog odmarališta Queen Beach Resort u kojem se nalaze moderni apartmani za obitelji s djecom.

Nacionalni park Krka je prostrano područje koje obuhvaća više sačuvanih i neznatno promijenjenih ekosustava koji se prostiru kroz 109 kvadratnih kilometara.

Postoji pet mogućih ulaza na područje parka, Skradin, Lozovac, Roški slap / Laškovica, Burnum / Puljane, Kistanje / Manastir Krka. Ovisno na koji način dolazite, brodom, automobilom ili pješačko – biciklističkom stazom.

Zašto posjetiti Nacionalni park Krka

Unatoč tome što je namjena ovog nacionalnog parka prije svega znanstvena i obrazovna, nudi se velik broj sadržaja za posjetitelje.

Ne treba zaboraviti izlet brodom i pješačke te biciklističke rute koje prolaze uz same slapove te omogućuju jedinstven doživljaj netaknute prirode.

Jedna od posebnosti je Skradinski buk, najduži slap rijeke Krke.

Sigurno najpoznatij mjesto je otok Visovac na kojemu se nalazi franjevački samostan Majke od Milosti i crkva Gospe Visovačke.

Tu se se čuvaju važne arheološke zbirke, vrijedne knjige i inkunabule.

Jedna od najljepših pješačkih staza u hrvatskoj “Stinice – Roški slap – Oziđana pećina”.

Proteže se na 8,5 kilometara te je opremljena panelima s detaljnim informacijama o biljnom i životinjskom svijetu.

Oziđana pećina je mjesto od izuzetne povijesne važnosti gdje je potvrđena nazočnost svih neolitičkih kultura na jadranskom prostoru.

Još neke od znamenitosti ovog nacionalnog parka su Roški slap, Manastir Krka, Manojlovački slapovi i prvi u nizu od sedam slapova, Bilušića buk.

Nezaobilazan biser antičke povijesti je rimski vojni logor Burnum. Ostaci oružja, oruđa i raznih predmeta korištenih u to doba mogu se vidjeti u Eko kampusu Puljane.

Jedinstveno iskustvo je sudjelovanje u etno prezentaciji obnovljenih etnoloških spomenika.

U vodenicama se prezentira mljevenje žitarica, pranje i stupanje sukna, tkanje torba i prostirki, kovanje potkova, oranje, sijanje i slično.

U sklopu nacionalnog parka nalazi se i suvenirnica kako bi sačuvali uspomenu na posjetu.

Vegetacija Nacionalnog parka Krka

Na području parka nalazi se oko četrdeset jama i spilja dok se uz sami tok rijeke nalazi čak njih stotinjak.

Nacionalni park Krka ima bogat i raznolik životinjski svijet a posebna atrakcija je podzemna fauna u kojoj se nalazi endem čovječja ribica.

Od životinjskog svijeta važno je spomenuti još i vidre, zmiju Šara poljarica, divlje mačke.

Tu su i brojne vrste riba koji su većinom među rijetkim i ugroženim vrstama što rijeku Krku čini jednom od najvrjednijih prirodnih cjelina u Hrvatskoj pa čak i Europi.

Zahvaljujući odličnom geografskom položaju, park ima izuzetno raznolik biljni svijet s više od tisuću vrsta.

Od močvarnih vegetacija, biljnih zajednica u pukotinama strmih vapnenačkih stijena, šuma pa do šikara i travnjaka park je prepun rijetkih i endemičnih biljaka.

Klima je umjerena, s vrlo sunčanim danima te blagim vjetrom što aktivnosti obilaska parka čini mnogo ugodnijim.

Prije posjete nacionalnog parka Krke bitno je proučiti upute i upozorenja kako bi ovaj primjer očaravajuće prirodne cjeline i ostao takvim.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Vrati se na početak