Nacionalni park Paklenica

Na samo 50 kilometara udaljenosti od grada Nina, nalazi se ovo posebno zaštićeno područje, Nacionalni park Paklenica.

Već od 1949. godine, Nacionalni park Paklenica je proglašen nacionalnim parkom. Posebnost ovog nacionalnog parka je najveći te ujedno i najočuvaniji šumski kompleks na području Dalmacije.

Područje nacionalnog parka prostire se preko 95 kvadratnih kilometara na strminama južnog Velebita i obuhvaća područje tokova Velike i Male Paklenice te širi okolni prostor.

U Nacionalnom parku Paklenica je područje najviših vrhova Velebita. Pored kanjona Velike Paklenice tu je i Vaganski vrh na 1757 metara nadmorske visine i Sveto brdo na 1753 metara nadmorske visine.

Idealno je mjesto za edukativan obiteljski odmor gdje se može učiti o prirodi i kulturnoj baštini.

Nacionalni park Paklenica i njegova prirodna baština

Prvi upadljivi prizor su zasigurno kanjoni Velike i Male Paklenice. Mnogi dijelovi tog područja su izrazito nepristupačni, no unatoč tome moguće je doći do vrha gdje se može vidjeti sva raznolikost geomorfoloških oblika.

Osim navedenih planinskih puteva, Nacionalni park Paklenica ima isto tako lijepo podzemlje koje obiluje raznim krškim reljefnim oblicima.

Istraživanja područja ovih špilja se provode kontinuirano te doprinose vrijednosti nacionalnog parka. Bitnija nalazišta su Špilja u Zubu Buljme i Jama u Zubu Buljme.

Jama u Zubu Buljme je jedna od posebnih atrakcija iz razloga što je pronađena lubanja špiljskog medvjeda stara oko 30 000 godina.

Jedinstveni ostatci keramike i kostiju koji datiraju još iz brončanog doba pronađeni su u pećini u Pazjanicama.

Do današnjeg vremena je pronađeno 115 špilja i jama. Najdulja je Jama Vodarica koja se proteže na 300 metara a najdublja je Ponor na Bunjevcu na 534 metra.

Ovaj nacionalni park također sadrži brojne izvore pitke vode izvrsne kakvoće, primjerice Stražbenica, Kontinovo krilo, Pećica i Crno vrilo.

Ovaj park nije oskudan ni po pitanju biljnih i životinjskih vrsta. Od tisuću zabilježenih biljnih vrsta na području nacionalnog parka, 79 njih je endemično.

S obzirom na to da se ovaj nacionalni park ujedno proteže i preko planinskih lanaca i u podzemlju, životinjski svijet je poprilično raznolik.

Od raznih vrsta leptira, gmazova i ptica tamo se nalaze i vrste poput risa, divlje mačke, vuka, divokoze i drugih sisavaca. Podzemni svijet također vrvi životom sve od mikroskopskih račića i paukova pa do šišmiša.

Važno je istaknuti kako je posjeta jedino moguća uz posebnu dozvolu i najavu.

Kulturna baština nacionalnog parka

Sa jasnim dokazima da je ovo područje naseljavano još od prapovijesnog doba, posjetioci će imati priliku vidjeti brojne arheološke iskopine.

Osim iskopina, postoje i građevine iz ranog srednjeg vijeka kao što su crkva sv, Jurja u Rovanjskoj i crkva sv. Petra u Starigradu, sagrađene između 9. i 10. stoljeća poslije Krista.

Planinsko područje je imalo i vlastiti stil gradnje, naime poseban način granje krovova koji se još mogu vidjeti na kućama i gospodarskim objektima uz potok Velike Paklenice.

Navedeni krovovi se također prepoznaju na mlinovima ovog nacionalnog parka koji su otvoreni za posjetitelje tijekom sezone.

Zajedno s još nekoliko ugostiteljskih objekata, posjet ovom nacionalnom parku može se pretvoriti u ugodan cjelodnevni izlet.

Još jedna od prednosti je također blizina Queen Beach odmarališta. Tako da nakon cjelodnevnog izleta, vrlo brzo se možete vratiti u udobnost apartmana.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Vrati se na početak