Najmanja katedrala na svijetu

Crkva sv. Križa, poznatija kao ‘Najmanja katedrala na svijetu’ krasi grad Nin još od devetog stoljeća. Tlocrtno prati oblik grčkog jednokrakog križa te se u gradnji mogu uočiti nepravilnosti.

No, te nepravilnosti zapravo nisu rezultat neiskusnih majstora. Ti pomaci i ‘greške’ u zidanju su zapravo nastali kao posljedica praćenja sunca.

Ova mala crkva je služila i kao sat i kalendar u svoje doba i to je samo jedan od razloga zašto je toliko posebna.

Što sve krije ‘Najmanja katedrala na svijetu’?

Crkva sv. Križa je duga 7,8 metara, široka 7,6 I visoka 8,2. Svi pomaci od pravilne osi su omogućavali da zrake sunca ulaze u crkvicu pod posebnim kutem što je bilo vrlo važno za održavanje liturgijskih časova.

Liturgijski časovi ili Božanska služba (često zvani i Brevijar) su službeni skup molitvi. Te molitve obilježavaju sate svakog dana i posvećuju dan molitvom.

Za vrijeme hrvatskih vladara, ova mala crkva je služila kao dvorska kapela kneževa dvora koji se nalazio u blizini. S donje strane nadvratnika se nalazi ime župana Godeslava (Godečaja). Taj natpis se drži kao najstariji poznati natpis hrvatskog vremena.

Crkva sv. Križa je jedini sakralni objekt u Ninu koji je ostao netaknut od građenja do danas. Zbog svog jedinstvenog načina gradnje, ova crkva je polazište jedne zanimljive manifestacije. Svake godine na prvi dan ljeta, održava se Festival sunca i svjetlosti.

Najmanja katedrala na svijetu

Kada i kako je nastala Crkva sv Križa?

Nin je u doba hrvatskih narodnih vladara, oko 879. godine, bio sjedište prvog hrvatskog biskupa, Teodozija. Njegova se vlast protezala nad cijelim područjem kraljevine hrvatske, dok su dalmatinski gradovi imali svoje biskupe.

Ninski biskupi su bili nepokolebljivi branitelji narodnog jezika i glagoljice u crkvenom bogoslužju, pogotovo Grgur Ninski. Njihova borba je trajala od polovice 9. do 10. stoljeća, te se nastavila od 1050. do 1828. godine kad je bulom pape Leona XII ninska biskupija pripojena Zadarskoj.

Kad je 1409. godine Nin pao pod Veneciju, ekonomski je počeo propadati. Tijekom kandijskog rata 1646. godine, Nin su srušili Mlečani tako da se turska vojska tamo ne bi mogla učvrstiti i napadati Zadar.

Nakon Turske provale od 15. stoljeća, Nin se više nikada nije obnovio i ojačao. Srećom, Najmanja katedrala na svijetu je ipak ostala netaknuta, što danas dovodi velik broj turista u ovo malo mjesto.

Gdje prenoćiti?

Najmanja katedrala na svijetu je nešto što zbilja vrijedi pogledati, no nije jedina zanimljivost u Ninu. Bogata povijest, znamenitosti, kvalitetna hrana i prekrasne plaže su također ono zbog čega ljudi ovdje dolaze te se redovito vraćaju.

Zbog takve potražnje postoje brojni apartmani u Ninu, no Queen Beach Resort će vam definitivno biti na vrhu spiska. Queen Beach Resort je vrhunac ponude u ovom malom mjestu te nudi savršen smještaj s pogledom na pješčanu plažu i Velebit.

Apartmani su pogodni za obitelji, pa čak i one s malom djecom. Dostupni su dječji krevetići, parking je besplatan a plaža je udaljena svega 40 metara! Sve plaže su pogodne za djecu zato što se na nekoliko kilometara nalazi plićak.

Pijesak, igre, natjecanja i brojni drugi zabavni sadržaji na plaži će osigurati vašim najmlađima najbolji odmor ikada!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Vrati se na početak