Nin – Marijansko svetište Zadarske županije

Marijansko svetište Zadarske županije… Zadarska županija u lepezi svoje bogate turističke ponude poput Queen Beach Resort uz prekrasnu pješčanu plažu, nudi nekoliko Marijanskih svetišta, za one željne meditativnih hodočašća tijekom odmora.

Najstariji hrvatski grad Nin ima vlastitu svetkovinu posvećenu Majci Božjoj – Gospa od Zečeva. Svetkovina je dobila ime po otoku Zečevo koji se nalazi desetak kilometara sjevernije od grada Nina. Prvi zapisi o imenu samog otočića na kojem su živjeli redovnici pojavljuje se već u 14. stoljeću. Ali to ne treba čuditi s obzirom na tisućljetnu povijest grada Nina.

Crkva Sv. Križa u Ninu

Nin doživljava prve najezde Turaka u razdoblju od 1468.g. pa do 1500.g.. Prema nekim zapisima 1500.g. Turci su bili suzbijeni u okolici Nina te su za osvetu upali na otočić Zečevo, Ubili suredovnike i srušili kapelicu koja je ondje bila sagrađena. Kipu Gospe od Zečeva, koji je otprije bio postavljen u znak štovanja, gubi se svaki trag.

U susjedstvu otoka Zečeva, postojalo je seoce Jasenovo i prema lokalnoj legendi ondje je živjela udovica Jelena Grubišić. Bila je obična pučanka koja je svoju stoku dovodila na ispašu do otočića Zečeva. Za vrijeme ponovnih turskih napada početkom 16. st., Nin se jedva uspijevao oduprijeti napadima Osmanlija. Udovica Jelena tada je prvi put doživjela iskustvo direktno povezano sa svetkovinom. Prema navadi, 9. travnja 1516., Jeleni se u njezinoj kući ukazao redovnik koji joj je zapovjedio da pođe u crkvu Gospe od Zečeva, gdje će dobiti navještenje što se treba učiniti u čast Gospe – “kako Bog ne bi poslao bičeve svoje na kršćane”.

Jelena, misleći da joj se pričinjava, odlučuje prešutjeti taj događaj. No, 5.svibnja 1516. Jeleni se ukazuje sama Gospa na otoku s porukom: – “Ja sam ostavila potpuno proštenje grijeha u crkvi na Zečevu svakog ponedjeljka. Ali zato valja postiti jedan ponedjeljak o kruhu i vodi i činiti reči misu u crkvi sv. Jakova, u kojoj mi je drago, da me štuju, kao u crkvi u Zečevu.”
Jelena odlučuje prekinuti zavjet šutnje te odlazi u Nin i sve govori biskupu Divniću. Ne zna se kako ali u međuvremenu se kip se vratio na otočić, u kapelu koju je biskup Divnić dao obnoviti.

Marijansko svetište Zadarske županije

Tijekom 16. stoljeća Nin i okolica bili su žrtve nekoliko paleža u kojima je stradao grad i crkve, no od 1674., Ninjani i ostali puk štuju Gospu poznatiju kao i Gospa od Zečeva, kao znak zahvale što se Nin i narod ninskog kraja spasio od turskih navala.

Danas, Ninjani i gosti svetkuju Gospu od Zečeva svake godine drugog ponedjeljka u svibnju. Svetkovina se otvara misnim slavljima u nedjelju, a dan kasnije Ninjani tradicionalno odlaze brodićima (kaićima) preko ninske vale te se kip Majke Božje prevozi u malo većoj brodici na otočić Zečevo.

To je dio zavjeta kojim Ninjani i svi dobronamjernici odaju počast Majci Božjoj. Detaljnije povijesne činjenice i kronologiju moguće je pronaći u arhivu nadbiskupije zadarske. Ovdje su među ostalom građom pohranjene crkvene i matične knjige stare ninske biskupije koja je ukinuta 1838.g.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Vrati se na početak