Ninska Šokolijada

Ninska Šokolijada je poseban događaj na kojem se obilježava ovo tradicionalno istoimeno jelo. Ako ste se odlučili provesti ljeto u Oueen Beach Resort odmaralištu, došli ste u pravo vrijeme da kušate ninski šokol.

Grad Nin ima ponešto za svakog posjetioca. Od prekrasnih pješčanih plaža, kulturne i povijesne baštine pa do brojnih manifestacija. U ovom području možete imati pravi miran, obiteljski i edukativan odmor te uživati u očuvanoj prirodi i čistom moru. Osim šokola, pronaći ćete još niz drugih specijaliteta po obližnjim restoranima i konobama.

Zato što je grad Nin okružen nacionalnim parkovima, možete biti sigurni da ćete jesti zdravu i svježu hranu iz čistog mora. Osim morske hrane, stanovnici ovog područja su također vješti u preradi svinjskog, goveđeg pa i ovčjeg mesa. Stoga se pripremite za 21. srpanj jer tad ćete napokon imati priliku sudjelovati u jednoj od 100 najznačajnijih hrvatskih manifestacija.

Što je ninski šokol?

Što je ninski šokol? To je tradicionalno sušeno meso koje se priprema slično kao pršut. Glavna razlika između šokola i pršuta je u tome što se šokol oblaže raznim začinima. Prije svega se meso svinjske vratine ostavlja ležati u soli od 3 do 7 dana, zatim se stavlja u kuhano crno vino.

Nakon toga se oblaže začinima poput papra, klinčića i muškatnog oraščića a sama smjesa začina je tajna svake obitelji. Šokol se prvo suši na dimu a nakon toga se stavlja sušiti u prozračnu prostoriju gdje će biti izloženo udarima bure.

Ova delicija se suši nekoliko mjeseci pa ponekad čak i do godine dana. Osim prave smjese začina, kvalitetu ninskog šokola također određuje i vjetar, odnosno bura koja puše u zimskim mjesecima. Stoga nikako nemojte propustiti priliku da probate barem dio ovih šokola od kojih je svaki obiteljska tajna.

Kada počinje Ninska Šokolijada?

Ninska Šokolijada započinje već početkom godine kad se prijavljuju natjecatelji te im se dodjeljuje meso za pripremu. Iz razloga što proces pripreme jako dugo traje, natjecateljima je potrebno nekoliko mjeseci kako bi pripremili meso. Nakon toga, u srpnju se odabiru najbolji komadi mesa. Kao turistu je najbolje posjetiti ovaj događaj u srpnju.

Osim šokolijade, u ljetnim mjesecima možete sudjelovati u brojnim manifestacijama i tradicijama ovog malog mjesta. Primjerice dani zaštitnika grada Nina sv. Marcele i sv. Anselma koji se održavaju 25. i 26. kolovoza. Zatim festival sunca i svjetlosti u crkvi sv. Križa koju nazivaju najmanjom katedralom na svijetu. Ova mala crkva također ima važan arhitektonski značaj i pravi je primjer predromaničke građevine.

Nikako nemojte izostaviti i dane otvorenih vrata u ninskoj solani u srpnju te festival soli u kolovozu. Kako bi razveselili vaše najmlađe, nikako nemojte propustiti festival pijeska 18. kolovoza. Održava se na Kraljičinoj plaži i plaži Ždrijac te prikazuje jedinstvenu izložbu raznih skulptura od pijeska.

Gdje god krenuli u ovom području, ne može vam biti dosadno. Grad Nin je okružen brojnim otocima koji također imaju svoju posebnu povijest i tradiciju. Sam Nin ima uz bogatu kulturnu baštinu i tradiciju i prekrasne plaže te mnogobrojne endemične i rijetke vrste. Kako bi dobili uvid u povijest ovog grada, posjetite muzej gdje ćete imati priliku vidjeti nevjerojatne arheološke iskopine.

Foto: https://visitnin.com/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Vrati se na početak