Ninska solana

Ninska solana je posebna po tome što u procesu proizvodnje sudjeluje raznovrsni biljni i životinjski svijet a ponajviše alge koje doprinose visokoj količini joda u toj soli. Ta sol se ne proizvodi strojno, već na ekološki prihvatljiv način iskorištavanjem prirodno dostupnih resursa. Utjecaj vjetra, sunca i visok salinitet mora su divan dar prirode tom području.

Od 2015. godine Ninska solana nosi ekološki certifikat. U širem području nema industrije, nema ekstenzivne poljoprivrede te je područje solane okruženo sa pet nacionalnih parkova što govori o čistoći samog proizvoda.

Posebnosti Ninske solane

Ovu solanu starosti preko 1500 godina godišnje posjeti preko sedamdeset tisuća ljudi. O njezinoj starosti svjedoče brojna arheološka nalazišta i iskopine iz doba Ilira. Unatoč velikim promjenama kroz povijest ovoga mjesta, sol se i dalje proizvodi na isti način.

U sklopu solane nalaze se muzej i kuća soli. Tamo je moguće vidjeti stare alate za rad i fotografije sa prikazima iz prošlosti. Moguće je vidjeti i dokumentarne filmove na hrvatskom, njemačkom i engleskom jeziku.

Posjetitelji mogu obilaziti solanu u danima otvorenih vrata tijekom lipnja, srpnja i kolovoza. U kolovozu Ninska solana održava i festival soli gdje se svima nudi mogućnost da sudjeluju u procesu branja soli a za najmlađe postoje kreativne radionice.

Ninska solana je i vrlo rijetko stanište brojnih vrsta ptica, njih preko 280 i jedno je od najljepših gnijezdišta Morskog kulika i Vlastelice. Te dvije također pripadaju i ugroženoj vrsti. Ribica obrvan je ugrožena vrsta koja se prilagodila životu u moru visoke razine saliniteta. Jedan primjer je i račić slaništar koji je vrlo otporan na suše.

Postoji i raznolik biljni svijet a posebno zanimljivo je vidjeti biljku slanušu, koja je poznata kao boja od koje plamenci dobivaju svoju prepoznatljivu boju. Jestiva je te vrlo zdrava i ukusna.

Nalazi se vrlo blizu centra grada Nina, nedaleko od Queen Beach Resort apartmana. Do nje je lako doći cestom i lako ju je pronaći na navigaciji.

Ninska solana i “Cvijet soli”

Često čuveni izraz „Cvijet soli” predstavlja jednu od najkvalitetnijih soli na istoimenom tržištu. Posebnost je u tome što je obična sol taloži na dnu bazena dok cvijet soli ostaje na površini te se ubire ljudskom rukom ili posebnim drvenim sitima. Proizvod je metabolizma algi i drugih mikroorganizama. U svom sastavu sadrži 80 različitih minerala poput kalija, kalcija i magnezija.

Ninski cvijet soli zbog svoje obilne količine minerala neophodnih za normalnu funkciju organizma preporučuje se djeci u razvoju i trudnicama. Od ove soli je moguće čak napraviti i otopinu za ispiranje nosa i inhalaciju.

U kombinaciji s vodom daje idealnu tekućinu za poboljšanje zdravlja usne šupljine. Od strane liječnika, stomatologa i nutricionista je dokazano da ova sol ima važnije značenje za organizam od samog začina.

Cvijet soli moguće je kupiti u brojnim prodavaonicama po obali te čak i zagrebu. Osim cvijeta soli, postoji posebna dimljena sol sušena na obroncima Promine. Proizvode se i čokolade, sir, med, marmelada i maslinovo ulje, sve sa dodatkom cvijeta soli. Od kozmetike rade se sapuni, razni pilinzi, gelovi za tuširanje te naravno same mirisne soli za kupanje. U sklopu toga mogu se kupiti i suveniri te poklon paketi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Vrati se na početak