Ninske Markice

Ninske Markice su po prvi put ugledale svjetlost dana u lipnju 2021. godine. Nove poštanske marke iz serije ‘Hrvatski turizam’ su ovog puta predstavile grad Nin u punom sjaju. Glavni motivi na markama su crkva Svetog Križa i vizura grada s morem.

Marka s crkvom Svetog Križa je nominalne vrijednosti 3,30kn, dok je ona s prikazom grada u nominalnoj vrijednosti od 8,60kn. Izdano je 50.000 primjeraka od svakog motiva, te su izdane u arčićima od 10 maraka. Autor ovih markica je Dean Roksandić, zagrebački dizajner.

Povijest Grada Nina

Nin je maleni gradić od svega 3.000 stanovnika, smješten na zaljevu u rubnom dijelu Ravnih kotara. Ovaj grad, osim prekrasne lagune, krasi i njegova povijesna jezgra. Unutar te jedinstvene lagune, prostire se mali otočić koji ima promjer svega 500m i spojen je s kopnom s dva kamena mosta. Cijelo područje tog otoka te kopnena okolica imaju status zaštićenog kulturnog dobra.

U ovom malom mjestu skriva se vrijedna arheološka baština, sve od prapovijesnog doba pa do ranog novog vijeka. Najstarije naselje na području Nina je otkriveno upravo na mjestu današnje solane, te potječe iz razdoblja neolitika, oko 5000. godina pr. Kr.

No, to možda nije ništa čudno, s obzirom na to da je grad kontinuirano naseljen već 3 tisuće godina. Nin su osnovali Liburni, koji su nastanjivali teritorij od Krke u Dalmaciji pa sve do Raše u Istri. Upravo u ovom gradu je i jedno od najvažnijih liburnskih nalazišta a na istom položaju su i Rimljani razvili grad pod imenom Aenona, te ga uzdigli do statusa municipija.

Arheološki ostatci pronađeni u području ovog grada dokazuju da je Nin zapravo bio središte urbanog razvoja. Impozantni i raskošni kipovi, mozaici te ostatci najvećeg antičkog hrama na istočnoj obali Jadrana su samo neki od brojnih povijesnih ostataka koji govore o tome što je bio ovaj grad.

Tijekom velikih seoba Slavena, grad Nin je ponovo postao važno središte – političko, kulturno a kasnije i religijsko. Nin je više puta stradao, te se ponovno dizao iz ruševina i razvijao, prilagođavajući se vremenu, a opet, sačuvao je bogatu povijest koja ga danas čini toliko posebnim.

Zašto baš Ninske Markice?

Dio odgovora na ovo pitanje leži i u povijesti grada opisanoj gore, no to nije sve. Osim povijesnog i vjerskog značaja, turiste je također privukla ljepota ninskih plaža. Jedna od najupečatljivijih i najljepših plaža na svijetu se nalazi upravo ovdje.

Duga 9 kilometara, pješčana ‘Kraljičina plaža’ s pogledom na Velebit je nešto zbilja jedinstveno. U sklopu te plaže se nalazi i lječilište ljekovitim blatom i ljetnom klinikom na otvorenom. Pošto je sve okruženo nacionalnim parkovima, more na ovom mjestu je izrazito čisto što privlači veliki broj turista iz svih krajeva svijeta.

Nin je grad koji je zaslužio svoje poštanske markice, jer je nevjerojatno da takav mali gradić može skrivati toliko iza sebe. Ljubitelji filatelije vjerojatno već traže priliku da popune svoju kolekciju upravo ovim markicama iz folija za staklo.

Ako želite uhvatiti Ninske Markice prije nego nestanu, možete usput posjetiti i ovo maleno, jedinstveno mjesto. Potražite smještaj u Queen Beach apartmanima i osigurajte si odmor iz snova!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Vrati se na početak