Ninsko blato

Ninsko blato je poznato kao ljekovito blato ili peloid koji se nalazi u blizini poznate Kraljičine plaže i Queen Beach Resorta. Ako ste ikada imali zdravstvenih problema kao što su kožna oboljenja, deformacija kralježnice ili reumatske bolesti, sigurno će vas zanimati ostatak članka.

Ljekovito blato se nalazi usred Ninske lagune poznate po plitkim pješčanim plažama, udaljene od većih prometnica.

Ovaj poznati prirodni lijek koristi se već duže vrijeme, a njegovu vrijednost cijenili su i stari Rimljani. Dokaz su okrugle cigle koje su služile za prenošenje toplog zraka. Danas ih možete pronaći u Muzeju ninskih starina.

Neposredno prije Prvog svjetskog rata Medicinski fakultet u Beču planirao je provesti analizu blata te donijeti odluku o gradnji lječilišta. Ali sve je zaustavljeno nakon što je rat počeo.

Unatoč tome što se nije realizirala odluka fakulteta u Beču, zahvaljujući Općoj bolnici Zadar, već se preko nekoliko desetljeća provode rehabilitacije za liječenje brojnih tegoba.

Ninsko blato kao lijek

Pješčana plaža poznatija kao Kraljičina plaža ili Queens Beach nije popularna samo zbog svoje ljepote, toplog i plitkog mora. Mnogi se žele odmoriti na ovom mjestu najviše zahvaljujući ljekovitoj ulozi peloida.

Svi koji su se barem jednom borili s kožnim ili reumatskim bolestima svjesni su koliko je blato dobro za liječenje njihovog stanja.

Stručno osoblje iz bolnice u Zadru odlučilo je krenuti s terapijama. Liječenje se provodi u lipnju, srpnju, kolovozu i rujnu.

Blato se sastoji od minerala i humusa. Terapija započinje tjelovježbom nakon čega slijedi nanošenje peloida na tijelo. Pacijenti se potom sunčaju na plaži i čekaju oko 30 minuta da se blato osuši. Slijedi ispiranje blata te plivanje u toplom moru.

Tretman se ponavlja još dva puta u danu, a cijela terapija traje sveukupno od 10 do 20 dana.

Ljekovitu prirodnu smjesu nije dobro nanositi na područje gdje se nalaze srce i bubrezi. Trebalo bi izbjegavati unutarnju stranu lakta i zadnju stranu koljena. Određena mjesta na tijelu bi trebalo izbjegavati budući da isušuje kožu.

Istraživanja su pokazala da blato pomaže kod liječenja ženske neplodnosti i brojnih ginekoloških problema te kod uklanjanja celulita i za ljepši tonus kože.

Prije nego se odlučite na terapiju potrebno je konzultirati se s liječnikom. Terapiju trebaju izbjegavati svi koji imaju problema s krvožilnim sustavom, srcem i tlakom.

Prirodno liječenje psorijaze

Ninsko blato pomaže i kod liječenja psorijaze. Radi se o kožnoj bolesti sa simptomima svrbeža i osipa. Uzroci mogu biti metabolički poremećaji. Iako ne postoji metoda koja će izliječiti bolest do kraja, terapija blatom ima za cilj olakšati simptome.

Liječenje blatom treba se koristiti pod nadzorom liječnika. Ono može smanjiti upalni proces te poboljšati cirkulaciju u žilama. Za razliku od blata s jezera te terapeutske gline, blato s mora sadrži alge i sol.

Tijekom liječenja blato se nanosi u čistom obliku, a trajanje terapije će ovisiti o tome koliko su teški simptomi. Dovoljno je reći kako je svaka terapija individualna.

Ako niste sigurni raspitajte se kod svog liječnika. Mnogi koji su već imali priliku probati prirodnu vrstu liječenja uvjerili su se koliko je dobro iskombinirati plivanje u toplom i plitkom moru s ljekovitom vrstom blata. Pruži li vam se prilika pokušajte i vi s prirodnom metodom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Vrati se na početak