Park prirode Telašćica

U središnjem dijelu istočne obale Jadranskog mora, na jugozapadnom dijelu Dugog otoka smjestio se Park prirode Telašćica. Park prirode Telašćica spada pod Zadarsku županiju i samim time je dio bogate ponude same Zadarske županije.

Zadarska županija obiluje brojnim kulturnim spomenicima poput: crvke sv. Donata, rimskim Forumom ispred istoimene crkve.

Idealno je područje za godišnje odmore, jer puža vrhunski smještaj. Jedan od takvih je i Queen Beach Resort nadomak Nina.

Park prirode Telašćica je proglašen parkom prirode 1988. godine, a status zaštićenog područja dobio je 1980. godine. Sve to zahvaljujući ogromnom biljnom i životinjskom svijetu, te bogatoj zajednici morskog dna te zanimljivom arheološkom nasljeđu.

Parka prirode Telašćica

Ovaj Park prirode obiluje suprotnostima. S jedne strane tihe i mirne plaže, a s druge strane divlji i strmi klifovi. O prirodnim bogatstvima da ne govorimo. Velika su područja šume alepskog bora i hrasta crnike ali i s druge strane ogoljenih kamenjara.

Uvala Telašćica je specifična po tome što je jedna od najljepših i najvećih prirodnih luka Jadranskog mora. Zahvaljujući položaju uvala je zaštićena od udara bure s kopna i juga s otvorenog mora. Po toj uvali je cijeli park i dobio ime. Uvala se nalazi na jugoistočnom dijelu Dugog otoka.

park prirode telascica

Uvala je specifična i po tome što se tu nalazi 25 malih plaža, strmci ili takozvane „stene” koje idu i do 161 m u visinu, a s druge strane do 90 metara u dubinu. Uz sve to tu se nalazi i slano jezero „Mir”. Samo jezero je bogato ljekovitim svojstvima.

U sklopu parka se nalazi i jedan od najneobičnijih otočića, otočić Tanjurić. Samo ime otoka idealno opisuje njegov oblik i specifičnost.

Dno uvale je prekriveno velikim zajednicama morskih cvjetnica, također obiluje bogatim životinjskim svijetom. Podvodni svijet obiluje s preko 300 biljnih i 300 životinjskih vrsta.Sami park se proteže na 70,50 km2. Što uključuje predivne obrađene livade, brežuljke bogate vegetacijom s oko 500 biljnih vrsta i jednako bogatom faunom. Možemo zaključiti koliko je sam park značajan.

Znamenitosti parka prirode Telašćica

Telašćica je od davnine napučen kraj, o tome svjedoče i ostatci rimskih građevina u Maloj Proversi i brojne predromantičke crkvice. Jedna od najznačajnijih takvih crkvica je definitivno crkva sv. Ivana u Stivanjem polju. S ovog područja postoje i prvi zapisi o ribarstvu s kraja X stoljeća. Pa možemo zaključiti da su u ovom kraju bili počeci ribarstva u Hrvata.

Park prirode pruža ljudima i mogućnost ronjenja na atraktivnim mjestima u blizini klifova, šetnje zanimljivim područjima te prekrasan pogled s vidikovca Grpašćak.

U samoj blizini parka prirode smještena su i tri velika nacionalna parka: Nacionalni park Kornati, Nacionalni park Paklenica i Nacionalni park Krka. Uz nacionalne parkove tu su smještena i dva parka prirode; Vransko Jezero i Velebit.

Ovaj park prirode je mjesto koje se mora posjetiti barem jednom u životu. Sama lokacija parka je idealna zbog blizine većih gradova poput Zadra, Nina i drugih.

U isto vrijeme, popularna je turistička atrakcija zbog velikih kulturnih i prirodnih baština. Nemojte se bojati posjetiti ovo mjesto jer ćete definitivno ostati oduševljeni ljepotama koje ga krase i samim ljudima koji u žive u tom području.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Vrati se na početak