Park prirode Vransko jezero

Park prirode Vransko jezero, najveće je prirodno jezero u Hrvatskoj. Jednim djelom je smješteno u Zadarskoj županiji a jednim dijelom u Šibensko – kninskoj županiji.

Jezero je smješteno nadomak samog Zadra i aerodroma u Zadru. Iz tog razloga se svim posjetiocima pruža prilika da budu smješteni u nekom od drugih dijelova Zadarske županije. Primjerice, Queen Beach Resort se nalazi na 60ak kilometara od ovog nacionalnog parka i isto tako pored prekrasne pješčane plaže.

U slučaju da tražite mjesto za obiteljski odmor, apartmani Queen Beach nude savršen smještaj za obitelji sa malom djecom. U isto vrijeme su u blizini nekoliko nacionalnih parkova i stoga možete svojoj obitelji priuštiti savršen edukativan odmor.

Dakle u samom parku je zabilježen veliki broj vrsta ptica. Stoga je sam park jedan od bitnih staništa brojnim vrstama. A isto tako jedno od velikih odmorišta tijekom selidbe ili zimovališta.

Park prirode Vransko jezero; Geografska obilježja

Jezero kao takvo je zapravo krško polje koje je ispunjeno vodom. Zapravo jedan od rijetkih primjera kriptodepresije. Drugim riječima udubljenja u zemljinoj površini ispunjeno vodom. Čija je površina iznad morske razine a dno ispod morske razine. Površina jezera se nalazi na 2 metra iznad površine mora, a samo dno 4 metra ispod površine mora.

Zbog same blizine mora i činjenice da je dno jezera niže nego površina mora. Morska voda podzemnim kanalima prodire u samo jezero. Međutim to ne utječe drastično na slanost vode u jezeru. Zbog toga se tijekom zimskih mjeseci površina jezera može i zamrznuti.

Jezero ima i promjenjivi vodostaj. Primjerice u proljeće je uglavnom najviši vodostaj. Dok je s druge strane za vrijeme ljetnih suša najniži.

Najvrjednija staništa parka su vodena i močvarna staništa, trščaci, crnogorične šume i šikare. Unutar samog parka otkriveno je 148 vrsta biljaka. Primjerice, zabilježeno oko 235 vrsta ptica, od čega je njih 102 gnjezdarice. Dok je ostalima jezero odmorište tijekom selidbe ili zimovanja. Prema procjeni u parku se za vrijeme jesenske selidbe dnevno boravi između 20 000 i 200 000 ptica.

Zajednica riba u jezeru se sastoji od slatkovodnih i morskih riba. 17 vrsta riba obiluje u jezeru a od njih dvije vrste su autohtone. Jegulja i riječna babica, dok su ostale unesene slučajno ili zbog uzgoja. Primjerice, som, šaran i slično.

Dakle, zbog velikog ribljeg svijeta, samo jezero je pogodno i za ribolov.

Park prirode Vransko jezero proglašen je i ornitološkim rezervatom 1983. godine. Kao takav spada u jedan od najbitnijih takvih područja Hrvatske. Područje ovog rezervata je samo dio nekadašnjeg močvarnog područja. Za vrijeme 18. stoljeća iskopavanjem kanala ovo područje je gotovo u potpunosti isušeno.

Kulturna baština Vranskog jezera

Iako ovo područje obiluje bogatim biljnim i životinjskim svijetom, bogato je i kulturnom baštinom. Jedna od najstarijih građevina u tom području je kasnoantička kula Osridak još iz 4 stoljeća.

Od vjerskih objekata najveći je Stari grad Vrana. Koji je u ono vrijeme bio samostan, a kasnije sjedište templara i ivanovaca.

Maškovića Han je najpoznatiji spomenik turske arhitekture u Europi. Izgrađen u 17. stoljeću služio je kao svratište i odmorište.

Vransko jezero je oduvijek bilo cijenjeno i iznimno važno. Stoga se može reći da je ovo jezero nepogrešivo za izbirljive ali i za one neodlučne iz razloga što na malom prostoru nudi puno sadržaja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Vrati se na početak