Paški sir i janjetina

Zašto su paški sir i janjetina posebni? Svako područje ima neke svoje posebnosti, tako je i u ovom kraju poseban paški sir i janjetina.

Svi veliki svjetski gurmani si ocijenili ove proizvode kao vrhunske. Samom tom posebnošću svjedoči i činjenica da je ime Paška janjetina zaštićen u Hrvatskoj i na području Europske unije.

Ako želite uživati u ovom kraju, prekrasnom okolišu i još boljoj hrani svakako morate posjetiti ovaj kraj. Također u samoj blizini je i Nin, Zadar, sva ta veća mjesta. Također tu je smješten i Queen Beach resort koji osigurava odlične smještajne kapacitete.

Također ako mladi žele posjetiti ovo područje svakako bi trebali, jer je tu i odlično mjesto za provod, popularno Zrće.

Paški sir

Paški sir je najkvalitetniji i najcjenjeniji sir Hrvatske, proizveden od mlijeka Paške ovce. Ovce od kojih se uzima mlijeko za izradu sira su posebne. Kako je paška vegetacija vrlo oskudna ali s druge strane izuzetno posebna jer obiluje s ljekovitim biljem. Također za vrijeme zime bura nosi posolicu koju ovce jedu.

Samim time sve to dolazi u njihov organizam i na kraju i u mlijeko. Paška sirana je do sad osvojila već nekoliko medalja za svoj Paški sir. A najznačajnije su San Sebastian i Super Gold.

Postoje dvije vrste paškog sira. Jedna je mladi sir a drugi stari paški sir. Glavna razlika između ta dva sira je u vremenu sazrijevanja.

Paška janjetina

Paška sirana je jedan od glavnih uzgajivača paških ovaca. Njihovo stado broji skoro 3000 ovaca. Zapravo Paška sirana se uz proizvodnju sira bavi i proizvodnjom ovčjeg mesa i janjetinom. Naravno jer je to dvoje usko povezano.

Ako vas put kojim slučajem nanese na Pag, svakako morate posjetiti Pašku siranu gdje uz paški sir možete kušati i kupiti pašku janjetinu.

Također, bitno je napomenuti kako je naziv Paška janjetina zaštićen. Naime 2015. je doneseno Rješenje o prijelaznoj nacionalnoj zaštiti naziva „Paška janjetina” kojim je dobilo status zaštićena oznaka izvornosti.

Iste godine je ministarstvo uputilo i Europskoj komisiji zahtjev za registraciju naziva zaštićene izvornosti. Nakon sve potrebne procedure naziv „Paška janjetina” se upisuje u registar.

Zašto je paška ovca toliko specifična? Ona je autohtona, zaštićena pasmina te je njen uzgoj baziran samo na otok Pag. Također, ovce zbog blage klime provode vrijeme na otvorenom s janjcima.

Sva ta izloženost ovaca suncu, buri, nezagađenim pašnjacima utječe na samu kvalitetu mesa i mlijeka. Također paški pašnjaci su bogati ljekovitim bilje, te raznim aromatičnim travama koje ovce jedu.

Sama ta hrana daje specifičan okus mesu.

Meso paške janjetine se konzumira isključivo termički obrađeno. Osim toga, specifičan okus daje činjenica da su janjci hranjeni ovčjim mlijekom. Istih onih ovaca koje jede sve ono ljekovito bilje i aromatične trave.

U svakom slučaju paški sir i janjetina su prepoznatljivo obilježe Hrvatske, i kao takvo privlači brojne turiste u ovo područje. Bez obzira bili vi gurmani ili ne, ovo je nešto što se ne zaobilazi. Ali naravno da to nije jedino što krasi ovo područje.

Stoga svi posjetitelji ovog kraja neće biti zakinuti da odlične avanture, prekrasne plaže ali sigurno neće ostati gladni.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Vrati se na početak