Plaže u Ninu

Plaže u Ninu su jedan od zaštitnih znakova tog grada te se ubrajaju među najljepše u hrvatskoj pa čak i svijetu. Sa izvrsnom kakvoćom mora ove plaže predstavljaju jedinstvenu atrakciju tijekom sezone.

Ukupna dužina Ninskih plaža je čak 8000 metara. Jedinstveni krajobraz rijetkih biljnih i životinjskih vrsta, pogled na planine i ljekovito blato su samo dio impresivne slike plaže u Ninu.

Opstanak grada Nina i njegovih obala se temelji na proizvodnji soli. Ta tradicija se proteže još od doba antike. Zahvaljujući geografskom položaju i sunčanim danima, grad još i danas od nje opstaje. Posebnost ove soli je u povećanoj koncentraciji prirodnog joda koji dolazi od alge petule što osim začinjavanja hrane poboljšava i zdravlje.

Polja soli su prilika da se upoznate sa prirodnim načinima na kojima se dobiva ova posebna sol te sa sobom ponesete posebne različite vrste soli.

Kraljičina plaža

Najdulja i najpoznatija plaža je „Kraljičina plaža” koja je duga čak 3 kilometra.Zanimljivo je to što da bi došli do ove plaže, na putu do nje treba prijeći desetak metara dugi plićak. U blizini plaže nalaze se i parkirališna mjesta.

Uz tu plažu postoji i legenda, vezana uz suprugu prvog hrvatskog kralja Tomislava. Navodno ju je privukla posebna ljepota ove plaže stoga je kraljevska obitelj vrlo često posjećivala ovu plažu. Na taj je način nastalo i ime čuvene plaže.

Između ostalih darova prirode, u blizini ove plaže se nalazi i ljekovito blato. Njegova djelotvornost provjerena je od desetaka tisuća ljudi. Korišteno je kroz četiri desetljeća za liječenja reumatskih bolesti, deformacija kralježnice te kožnih oboljenja.

Terapija se obično provodi kroz deset do dvadeset dana. Uključuje oblaganje blatom, zatim sunčanje te ispiranje u toplom moru.

Nakon što je potpuno uništena u poplavi 2017. godine, plaža Ždrijac ponovno je otvorena za sve goste. Grad Nin je opremio plažu svim potrebnim sadržajima i objektima. Posebno se vodila briga o tome da se sav ljudski utjecaj što više prilagodi okolišu pješčane lagune. Uređen je i put do plaže, postavljena rasvjeta te je dostupno i parkiralište.

Smještena sjeveroistočno od starog grada, svojim položajem, oblikom i vjetrovitošću ova plaža u Ninu pruža odlične uvjete za kitesurfing i windsurfing. Na plaži su također otvorene dvije škole za surfanje.

Također treba spomenuti i druge prekrasne plaže poput Prodorice i Bilotinjka.

Životinjski i biljni svijet plaže u Ninu

U ninskoj laguni se nalaze mnoge rijetke i endemične biljne vrste čiji je život uvjetovan visokom razinom saliniteta vode. Neke od vrsta su bodljikava pirika, kožasti smudnjak, livadni procjepak, močvarni luk, perzijska djetelina i druge.

Oko 250 vrsta ptica obitava u ovom području unatoč ekstremnim uvjetima života zbog saliniteta vode, brojnih solana i specifičnih biljnih vrsta. Najpoznatije su mala bijela čaplja, vodomar, morski kulik i autohtona vlastelica.

Podmorje je stanište ribe obrvan koja unatoč prilagodbi na izuzetno slanu vodu može živjeti i u slatkoj. Poseban primjer prilagodbe je i račić slaništar. Njegova jajašca imaju opnu koja ih štiti od isušivanja pa se čak nakon duge izloženosti suncu iz jajašca mogu izleći račići.

Osim plaže u Ninu, važno je napomenuti i blizinu centra grada Nina, koja se očituje bogatom kulturnom baštinom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Vrati se na početak