Vina Zadarske županije

Vina Zadarske županije će, prije svega, oduševiti ljubitelje kvalitetnih vina. Čak i oni koji nisu posebni ljubitelji vina, sigurno će se oduševiti ovim djelima vrijednih Zadarskih vinara.

Posebnost ovim vinima daju potpuno prirodni sastojci u što se možete i sami uvjeriti ako pođete u vinski put. Iz razloga što je ovo područje okruženo nacionalnim parkovima, posebna pažnja se pridaje brizi za vinovu lozu da bude uzgojena na prirodan način. Razna vina ovih prostora možete kušati u restoranima, konobama a isto tako su dostupne i brojne vinarije.

Zadrani su iz tog razloga odlučili i obilježiti svoje kvalitetne i poznate proizvode manifestacijom koja se odvija kroz dva dana. Stoga ako se odlučite provesti odmor u Queen Beach Resort Apartmanima, ovakve manifestacije će vam biti nadohvat ruke. Upotpunite svoje gastronomske izlete s vrhunskim vinima ovih predjela.

Zadar wine festival

Vinogradarstvo je tradicija zadarskog kraja još od antičkih vremena. Feničani i Grci su bili ti koji su uzgoj vinove loze pretvorili u kulturu. Tako da u današnje vrijeme ovdje već postoji više vrsta sorti. Primjerice, maraština, debit, pošip, babić, kaštelanski crlenjak i plavina. Također postoje i one uvezene sorte koje su merlot, syrach te španjolski grenach bijeli.

Ovaj festival se svake godine održava u zadarskom Arsenalu, 500 godina starom kulturnom spomeniku koji sam po sebi privlači velik broj posjetioca. Iz razloga što u Dalmaciji broj vinara raste iz godine u godinu te je iz tog razloga pokrenut ovaj vinski festival.

Ovaj festival je također od velike koristi i za ugostitelje ovog područja, koji se ovdje mogu odlučiti o ponudi kojom će popuniti svoje vinske karte. Važno je napomenuti da se festival održava početkom travnja ali u slučaju da ga propustite i dalje možete kušati brojna vina u lokalnim vinarijama. Osim probavanja ovih vrhunskih vina na ovom festivalu isto tako možete sudjelovati i u stručnim radionicama.

Tamo ćete imati priliku naučiti kako se vino proizvodi te naučiti što vino čini kvalitetnim. U isto vrijeme će se predstavljati i gastro specijaliteti ovih područja u različitim restoranima s bogatom ponudom.

Vina zadarske županije; Vinski put

Kako bi vidjeli iz prve ruke gdje započinje proces izrade vina zadarske županije, posjetite vinski put. Tamo ćete imati priliku vidjeti sve sorte od kojih se rade ova kvalitetna vina. Od tih plodova se dobivaju poznate sorte kao što je merlot, cabernet sauvignon i syrah.

U kombinaciji s odličnom gastronomskom ponudom, poznata vina ovih područja upotpunit će vaš doživljaj. Osim vinskog puta, može se uputiti i na put ulja ili put sira. Nikako nemojte propustiti priliku za ovakve gastro izlete. Kušajte sireve ovog područja dobivene od ovčjeg i kozjeg mlijeka koje se hrane aromatičnim boljem posutim morskom solju.

Posebna prehrana ovih ovaca i koza daje karakterističan okus koji će sigurno zadovoljiti i najzahtjevnija nepca. Zatim treba spomenuti i simbol ovih krajeva, maslinu, od koje se proizvodi zdravo, ljekovito maslinovo ulje. Na ovim gastro izletima možete naučiti razliku između raznih vrsta ulja te kako utvrditi kvalitetu pojedinog ulja. Isto tako, možete kušati jela pripremljena upravo s maslinovim uljem te sir uronjen u maslinovo ulje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Vrati se na početak