Zadarska županija

Sam Zadar i sama Zadarska županija smjestili su se na idealnoj poziciji u samom središnjem dijelu hrvatske obale Jadrana. Samim time kako je i značajna turistička lokacija, također je i važna prometna poveznica.

S obzirom na svoju idealnu poziciju u samom srcu Jadranske obale i idealnu klimu. Sama Zadarska županija se nameće kao idealna destinacija za godišnji odmor. Bilo da se radi o obiteljima s malom djecom ili mladima.

Što posjetiti u Zadarskoj županiji?

Jedne od najbitnijih atrakcija same zadarske županije su definitivno zadarska riva i same orgulje. Zadarska riva je jedna od prekrasnih atrakcija koja je idealna za šetnju i uživanje u samoj vegetaciji te samom pogledu. A same orgulje su postale neizostavno mjesto. Nešto što se mora posjetiti ako ste u blizini.

Također još jedna od bitnih lokacija koje se mora posjetiti je i zadarski Forum koji se nalazi ispred crkve sv. Donata i Nadbiskupske palače. Zadarski forum je također jedan od najvećih na samom Jadranu.

Ukratko, ne samo da obiluje brojnom arhitekturom, već i brojnim prirodnim baštinama. Kao što su Park prirode Velebit, Nacionalni park Sjeverni Velebit i Nacionalni park Paklenica, Park prirode Paklenica te Park prirode Paklenica.

Samim time posjetiocima ovog kraja se pružaju brojne mogućnosti kako provesti slobodno vrijeme. Nautika, planinarenje, alpinizam, ronjenje, ribolov. Sve im je to na dohvat ruke.

Jedan od nezaobilaznih destinacija koje svatko mora posjetiti je definitivno Nin. Grad koji obiluje tradicijom, posebice njeguje dugu tradiciju branja soli. S toga ako ste u blizini i želite isprobati nešto novo. Ili samo želite kupiti suvenir koji je idealan i neponovljiv. Nin je nezaobilazan.

Jedna od najljepših plaža u Hrvatskoj se nalazi u Ninu. Kraljičina plaža, pješčana plaža koja je idealna za sve uzraste. Postoji legenda da je u samoj plaži uživala i kraljica Jelena, supruga prvog hrvatskog kralja Tomislava.

Uz prekrasne plaže Ninski zaljev skriva i lječilišta ljekovitim blatom, skrovišta rijetkim i endemičnim biljkama te bogatom ptičjem svijetu.

U blizini plaže se nalazi i idealna oaza mira. Idealan smještaj za odmor s vrhunskim apartmanima. Queen Beach Resort. Pješčana plaža koja se nalazi na samih 40 m od smještaja. Grad Nin koji je na 3 km od samog smještaja. Doslovno je sve na dohvat ruke.

Zadarska županija; gastronomska ponuda

Ova regija je također jedna od idealnih za ljubitelje vrhunske hrane i kapljice. Naime sama kuhinja se smatra jednom od najzdravijih na svijetu. Te je uvrštena također u UNESCO-v popis nematerijalne baštine.

Jedno od glavnih prehrambenih delicija ovog kraja su definitivno riba, vino i maslinovo ulje. Slobodno se te tri stvari mogu nazvati i „sveto trojstvo” ovoga kraja.

Ako ste ljubitelji mesnih delicija, definitivno morate probati janjetinu, pršut. Također neizostavni su paški sir, kozji sir te lički krumpir. Naravno tu je još delicija, koje su neizostavne ali uz toliko obilja ove su najbitnije.

Uz svu onu fenomenalnu hranu u izobilju, kap je nužna. Jedno od najkvalitetnijih pića na tom području svakako je maraskino. Fenomenalno desertno vino savršenih mirisa maraskino višnje, šećera i dodataka. Sve u svemu, ovo područje ovdje nudi smještaj za kućne ljubimce u Španjolskoj. Ljeto dolazi i ovo definitivno može biti idealno odredište za odmor.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Vrati se na početak