Zimski Turizam u Ninu

Iako Zimski Turizam svatko zamišlja kao skijanje ili sanjkanje, ovdje zime prolaze bez i jedne pahulje snijega. U čemu li se onda skriva tajna ovog mjesta?

Ako ste ikada posjetili Grad Nin, onda vjerojatno znate koliki utjecaj na to malo mjesto imaju vjetrovi s obronaka Velebita. Upravo je to ono što čini ovo mjesto toliko posebnim I ono što je dovelo do razvoja – zimskog turizma.

Kite Surfing

Stručnjaci za turizam su snažne vjetrove s Velebita prepoznali kao potencijal za otvaranje još jedne turističke sezone. Osim sušenja pršuta I ninskog šokola, bura donosi pravo uzbuđenje kite-surferima.

Suvremeni turisti traže sve više avanture, stoga na ovom zadarskom području iz godine u godinu raste broj gostiju željnih novih doživljaja. Mnogi ljudi u ovim krajevima žive od turizma te je ova prilagodba spasila prosperitet mnogobrojnih poduzetnika. Posao sa kajt-surferima je procvjetao te se u to možete uvjeriti prilikom svake bure.

Svaki iskusni kite-surfer ne može dočekati nalet bure da ga podigne visoko u zrak. Tada kreću vratolomije koje su posebno zanimljive kolegama I turistima. Ninska laguna je za ovaj ekstremni sport jednostavno – savršena. Svatko tko se želi okušati u ovom sportu bi se trebao uputiti upravo tamo.

Još jedna popularna destinacija za ovaj sport je Škotska, no vjetar tamo nije ni blizu velebitskoj buri. Također, Velebitska bura nikada nije toliko hladna kao Škotski vjetrovi što je od velike važnosti za ljubitelje ovog sporta.

Ninska laguna u budućnosti očekuje I prvo svjetsko prvenstvo kajtera u izvođenju akrobacija. Održat će se na plaži Ždrijac te se očekuju reprezentacije iz svih kuteva svijeta; Brazil, Maroko, Kina, Njemačka, Portugal i mnogi drugi.

Prepustite se čarima bure te okušajte u ovom uzbudljivom sportu. Zimski turizam u Ninu ima svoje čari bez obzira na to što većinom prolazi bez I jedne pahulje snijega.

Gastro Zimski Turizam

Osim aktivnog odmora, postoji još jedan oblik zimskog turizma koji će zasigurno privući sve gurmane. Zimi ćete imati priliku vidjeti kako se pripremaju specijaliteti ovog kraja. Svake zime, na obroncima bure suši se pršut, ninski šokol te ostali suhomesnati proizvodi čime dobivaju svoj karakterističan okus.

Sušenje ovog mesa je dugotrajan proces koji traje između 12 mjeseci pa čak I do 2 godine. Sama priprema ovog mesa je također zahtjevna. Za klanje svinja se čeka bura te temperatura od 4-5 stupnjeva Celzijusa. Sva priprema I soljenje mesa se također mora odvijati na temperaturi nižoj od 10 stupnjeva te su za sušenje mesa potrebni isti uvjeti.

Pršuti I šokoli se nakon soljenja I začina oblažu s posebnom smjesom koja meso štiti od kukaca.. Zatim, meso se stavlja na sušenje u posebne prostorije s protokom svježeg hladnog zraka, odnosno bure.

folija za staklo

Ovo meso dobiva svoju aromu I utjecajem dima koji se dobiva sagorijevanjem drvene mase kvalitetnog drveta. Osim bure, meso u ovim krajevima je također izloženo I utjecajima juga zbog čega se podiže vlažnost zraka te meso ostaje mekano I sočno.

Postoji više vrsta pršuta te svaki ima posebnu aromu I kakvoću. Nikako nemojte propustiti priliku za gastro izlet u ovome području te priliku da naučite nešto novo o pripremi I konzervaciji mesa. Ako se odlučite na ovakav zimski doživljaj, Queen Beach apartmani će vam upotpuniti iskustvo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Vrati se na početak